Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018

Νέα Ιωνία

Η Νέα Ιωνία είναι αστική περιοχή και δήμος στην περιφέρεια του Βορείου Τομέως στην Αττική. Καταλαμβάνει έκταση 4,4 τ.χμ., έχει πληθυσμό 67.134 κατοίκους και υψόμετρο κέντρου 130 μ.

Θέση

Συνορεύει βόρεια με το Νέο Ηράκλειο, νότια με το Γαλάτσι, δυτικά με τις προσφυγικές συνοικίες της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνας και ανατολικά με το Μαρούσι. Η σύγχρονη πόλη είναι προσβάσιμη από τον ΗΣΑΠ στους σταθμούς Νέα Ιωνία, Πευκάκια και Περισσός και οδικώς από την Εθνική Οδό Αθηνών Λαμίας και τη Λεωφόρο Ηρακλείου. Ο δήμος διασχίζεται από τις γραμμές Α8 και Γ8, ενώ υπάρχουν αρκετές γραμμές προς τις γύρω συνοικίες , αλλά και η γραμμή 724 για Θρακομακεδόνες.

Ιστορία

Η Νέα Ιωνία μπορεί να θεωρηθεί ότι ιδρύθηκε την Κυριακή 27 Ιουνίου 1923, όταν ο Νικόλαος Πλαστήρας εγκαινίασε στην τότε περιοχή «Ποδαράδες» τον συνοικισμό για τους πρόσφυγες από την Σπάρτη της Πισιδίας, οι οποίοι είχαν έρθει στην Ελλάδα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 και την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923[1]. Ο συνοικισμός ονομάστηκε αρχικά Νέα Πισιδία, αλλά η ονομασία δεν επικράτησε, καθώς προστέθηκαν σύντομα πρόσφυγες από την Ινέπολη, την Κασταμονή, τη Σαφράμπολη, τη Νεάπολη, την Καππαδοκία, την Αλάγια και την Αττάλεια της Παμφυλίας και ακόμη από τη Σμύρνη και τα περίχωρά της, τα Βουρλά, το Αϊβαλί, τα Θυάτειρα και άλλες πολιτείες της Ιωνίας όπου ανθούσαν σπουδαίες Ελληνορθόδοξες κοινότητες. Έτσι, πήρε την ονομασία «Νέα Ιωνία».
Η πόλη αναπτύχθηκε γρήγορα, καθώς οι αστοί πρόσφυγες είχαν ικανότητες στις επιχειρήσεις και στο εμπόριο. Η περιοχή αναδείχθηκε ως κέντρο κλωστοϋφαντουργίας και, μετά την Κατοχή, ως μεγάλος εμπορικός Δήμος.
H πόλη έχει πληθυσμό 67.134 κατοίκους (απογραφή 2011). Το εμπορικό κέντρο της Νέας Ιωνίας είναι στη Λεωφόρο Ηρακλείου, μετά την οδό Έλ Αλαμέϊν και μέχρι την οδό Ιφιγενείας στα σύνορα με το Ηρακλειο. Εκτός από τα μικρά εμπορικά μαγαζιά, στη Νέα Ιωνία θα βρει κανείς καταστήματα απο τις μεγαλύτερες πολυεθνικές αλυσίδες ένδυσης και υπόδυσης.
Αποτελεί έδρα της Μητρόπολης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας ενώ πολιούχος της πόλης είναι ο Άγιος Γεώργιος ο Νεαπολίτης (ο εκ Νεαπόλεως Μικράς Ασίας). Μητροπολιτικός Ναός είναι αυτός των Αγίων Αναργύρων.[2][3]
Η Νέα Ιωνία φημίζεται για την παραγωγική της παράδοση με σημαντικές ελληνικές βιοτεχνίες και παραγωγικούς χώρους να διασώζονται μέχρι και σήμερα, μαζί με ένα δραστήριο εμπορικό κέντρο στο οποίο αναπτύσσεται η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.
Η Νέα Ιωνία, επίσης, είναι "μάνα" μεγάλων καλλιτεχνών. Από τη μία ο Στέλιος Καζαντζίδης, που θεωρείται από πολλούς ως ο μεγαλύτερος Έλληνας τραγουδιστής όλων των εποχών, από την άλλη ο Παντελής Παντελίδης που μέσα σε 4 χρόνια, εμφανίστηκε στο μουσικό προσκήνιο, τάραξε τα νερά της ελληνικής δισκογραφίας, έγινε είδωλο και "έφυγε" σε ηλικία 32 ετών με τιμές ήρωα.
wikipedia 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου